Társasházi problémák és megoldások

társasháziklinika

társasháziklinika

Mielőtt a lakást megvásárolják.......

2017. december 03. - klinikavezető

 

Nem is olyan régen egy bíró azt mondta egy peres ügy tárgyalásán a sorozatosan késve fizető,de mindig okvetetlenkedő, folyton perre kész lakónak:
Uram, vegye tudomásul, hogy az alapító okirat a társasház alkotmánya, a szervezeti és működési szabályzat (szmsz) a társasház jogrendje.
Az olvasók közül hányan vásároltak úgy lakást,hogy előtte elolvasták a társasház alapító okiratát és szervezeti és működési szabályzatát? Tapasztalataink szerint kevesebb, mint 1 százalék!
A bajok gyökere ott van az alapító okiratban és ( ha van , az szmsz-ben)
Az alapító okiratot csak 100 százalékos egyetértéssel lehet megváltoztatni, tehát ha valamikor azt elrontották, szándékosan vagy hozzá nem értés miatt, közös képviselő legyen a talpán,aki azt módosíttatni tudja.
Az alapító okiratot a beruházó készítteti el az ügyvédjével, így az ügyvéd a beruházó érdekeit figyelembe véve dolgozik.
Korántsem a teljesség igényével, néhány tipushibát felsorolnánk:
1. A beruházó a telkén saját magának üzletet és lakást is épít. Az üzlet megnyitásához szükséges parkoló csak a közös telken belül lehet, így a potenciális vevők a szép nagy udvart látják, meg a garázsokat a lakások alatt. Később derül ki, hogy az udvar jelentős hányada jogilag az üzlet vásárlóinak parkolója, de az építtető -számla nélkül,zsebbe fizetéssel - megengedi,hogy a tulajdonostárs oda álljon az autójával.


2. A beruházó az alapító okirat egy eldugott pontjában „hozzárendeli” az udvari parkolók használati jogát egy néhány négyzetméteres raktárhoz. ”Véletlenül” ez a raktár a beruházó tulajdonában marad, a tulajdonosok pedig nem tudnak parkolni a saját udvarukon.


3. A beruházó az alapító okiratban olyan rendelkezéseket is rögzít, amelyek az szmsz-be tartoznak.


4. A beruházó az alapító okiratban a saját magának szánt külön tulajdonú egységeket (jellemzően mélygarázs) a valós alapterületnél nagyobb tulajdoni hányaddal látja el, így később jelentős mértékben képes befolyásolni a közös költséget és a közgyűléseken a szavazást.
A példákat még sokáig sorolhatnám, de csak azt erősítik, hogy mindenkinek azt ajánlom:kizárólag az alapító okirat elolvasása után vásároljanak lakást.

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsashazklinika.blog.hu/api/trackback/id/tr9013415941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása